Wonen & Ondernemen

Achtergrondinformatie & ontwikkelingen

Coronacrisis
In het voorjaar van 2020 zijn we geconfronteerd met de coronapandemie. Niemand kon toen bevroeden dat deze zo lang impact zou hebben op onze maatschappij en dus ook op onze organisatie. Wat we in ieder geval niet hadden verwacht, is dat er in die situatie enorm veel meer vergunningen zouden worden aangevraagd. Toch is dat het geval geweest: in 2019 ontvingen wij 263 aanvragen voor een omgevingsvergunning, in 2020 waren dat er 370, een stijging van ruim 40%. Tot en met september 2021 ontvingen wij 301 aanvragen. Extrapolerend leidt dat voor het jaar 2021 tot een totaal van ruim 400. Dat is een stijging van ruim 50%. Omdat dit probleem landelijk speelt en alle gemeenten hiermee te maken hebben, is het moeilijk om externe capaciteit in te huren. De arbeidsmarkt is overspannen. Daardoor staat de afdeling Wonen & Ondernemen onder grote druk en is de dienstverlening niet altijd zoals we zouden willen. We proberen de aanvragers, bellers en initiatiefnemers hier zo goed mogelijk in mee te nemen. De verwachting is dat in 2022 de groei van het aantal aanvragen gelijk zal blijven, of iets zal afvlakken. Het aantal aanvragen zal echter substantieel boven het niveau van 2019 blijven liggen.  

Duurzaamheid
Op 8 maart 2021 heeft de gemeente de Kadervisie vastgesteld, inclusief een visie op duurzaamheid en een (globaal) uitvoeringsprogramma. Die gaan we in 2022 uitvoeren. In het kader van de ombuigingen zijn er voor duurzaamheid juist middelen vrijgemaakt. Daarmee zijn de eerste stappen gezet om de afspraken in het Klimaatakkoord uit te voeren. In de stukken over de ombuigingen is duidelijk aangegeven dat de formatie, ook na de uitbreiding in 2021, nog niet voldoende is om alle taken te kunnen vervullen. Op lange termijn zal er hoogstwaarschijnlijk nog aanvullende capaciteit noodzakelijk zijn, vooral voor projecten op wijkniveau. De financiële dekking hiervoor is nog onzeker, omdat nog niet concreet vaststaat hoeveel het Rijk gaat bijdragen voor de duurzaamheidstaken. Zodra hier meer duidelijkheid over is, komen we erop terug. Naar verwachting is dit medio 2022.

In de ombuigingen is ook het voorstel voor een duurzaamheidsfonds opgenomen. De verdere uitwerking daarvan wordt uiterlijk in het eerste kwartaal 2022 aan de raad aangeboden. Momenteel is onder andere het project Zonneweide Jaagweg in voorbereiding. Met de oprichting van een energiebedrijf zou het duurzaamheidsfonds bekostigd kunnen worden. Recente ontwikkelingen op de energiemarkt zetten de besluitvorming over de Zonneweide Jaagweg echter onder druk.  Hierbij gaat het om de uitvoering van de visie op warmtetransitie, de uitvoering van de RES 1.0 en de voorbereiding van de RES 2.0. Ook wordt dan het uitvoeringsprogramma ingevuld voor een energieneutraal West-Friesland in 2050.

Woningbouw
Terwijl rond 2015 - in de nasleep van de financiële crisis – nog sprake was van een stroeve woningmarkt met meer aanbod dan vraag, hebben we nu te maken met een oververhitte marktsituatie. Dit vraagt om een versnelling in de woningbouw. In de Kadervisie is daarom de ambitie opgenomen om van gemiddeld 60 woningen per jaar naar ruim 100 woningen per jaar te groeien. In 2020 zijn maar liefst 159 nieuwe woningen opgeleverd en er zijn veel plannen in uitvoering en voorbereiding. De combinatie van gemeentelijke projecten én particuliere plannen maakt zelfs dat in 2023 een piek van meer dan 300 woningen wordt verwacht. Via personele uitbreiding en (deels gesubsidieerde) externe inhuur proberen wij invulling te geven aan de ambtelijke capaciteit die nodig is voor de begeleiding van deze plannen.

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2021 08:34:45 met de export van 11/05/2021 08:26:06