Beleidsvelden Dienstverlening & Bestuur

Openbare orde en veiligheid

Wat willen we bereiken?

Wij streven ernaar dat inwoners zich veilig voelen. Als inwoners de gemeentelijke overheid nodig hebben in onveilige situaties of omdat ze zich onveilig voelen, dan mag van ons worden verwacht dat we passend reageren of ingrijpen. Daarbij zoekt de gemeente nadrukkelijk contact met inwoners, en stimuleert ze participatie en waar mogelijk zelfredzaamheid. Daarnaast richt de gemeente Koggenland zich ook specifiek op jongeren. Veilig opgroeien krijgt daarnaast vorm in de publieke ruimte, in de omgang met leeftijdsgenoten en in bijsturen van gedrag. Samenwerking met jongerenwerk en politie is hierbij belangrijk, om preventief en repressief op te kunnen treden.

Wat gaan we daarvoor doen?

Elk jaar stellen we een plan op, dat is gebaseerd op het Meerjarenbeleidsplan handhaving en veiligheid 2019-2022. Wij gaan onze inwoners meer betrekken bij signalering (en mogelijk ook bij het oplossen) van veiligheidsvraagstukken. In coronatijden zijn samenkomsten vaak geen optie. De komende tijd zal er worden gekeken of het mogelijk is om weer samenkomsten te organiseren in het kader van de aanpak van ondermijning en wijkgerichte verbetering van de leefbaarheid.

De aanpak van ondermijning is een doorlopend thema, dat onder andere vorm heeft gekregen in het project Veilig Buitengebied. Dat richt zich voornamelijk op agrarische ondernemers die worden gevraagd ondermijning te faciliteren en op de samenwerking tussen (overheids)partijen die hiermee te maken hebben. Ook starten we het project Geldezels, gericht op het voorkomen dat jongeren meewerken met criminele netwerken. Preventie en repressie op het gebied van jongeren, alcohol en drugs is tot slot al jaren een belangrijk thema, waarbij scholen, sportclubs en andere partijen worden betrokken. Dit krijgt in Koggenland vorm in een lokaal en regionaal project. Voor al deze activiteiten is integrale samenwerking de basis. Intern en extern weten partijen elkaar te vinden, aan te vullen en te ondersteunen.

De afgelopen tijd heeft de coronacrisis in meer opzichten het leven bepaald. Waar aanvankelijk handhaving en zorg de overhand hadden, lijkt het nu steeds meer te gaan over wat er wel weer kan en mag. Dat betekent onder andere dat er weer evenementen zullen plaatsvinden. De gemeente Koggenland wil zich waar mogelijk richten op wat er wél kan.

Randvoorwaarden en risico's

Voor veel veiligheidszaken is de politie uiteraard een belangrijke samenwerkingspartner. De laatste jaren is (landelijk) het beeld zichtbaar van minder politiecapaciteit. De kans bestaat dat de politie minder inzetbaar is en dat we naar alternatieve inzet moeten kijken. Deze ontwikkeling bespreken we in de driehoek, waarin we ook gezamenlijk de meest efficiënte politie-inzet afstemmen.  

De ontwikkeling van corona blijft een onzekerheidsfactor. We moeten er rekening mee houden dat geplande activiteiten weer een andere vorm moeten krijgen of niet door kunnen gaan.

Overige ontwikkelingen

De coronacrisis heeft veel invloed gehad op toezicht en handhaving. Overlast verplaatste zich deels van op straat naar (buren)conflicten in en om huis, omdat mensen meer thuis zaten en daar meer irritaties ontstonden dan voor de coronabeperkingen. De komende tijd zal blijken hoe zich dit ontwikkelt.

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2021 08:34:45 met de export van 11/05/2021 08:26:06