Welzijn & Zorg

Beleidsvelden Welzijn & Zorg

Wat willen we bereiken?

Ieder kind groeit op in goede gezondheid, in een veilige omgeving en is goed voorbereid op het onderwijs. Het leerplichtige kind kan rekenen op (passend) onderwijs, om vervolgens door te stromen naar een vervolgopleiding en/of werk. Om ernstige opvoed- en opgroeiproblemen te verminderen en voorkomen, zet de gemeente in op een optimaal voorzieningenniveau en een passend zorgaanbod.

Wat gaan we daarvoor doen?

In het kader van de jeugdzorg in regionaal verband gaan we inzetten op onder andere de volgende drie thema's:  
•   de jeugdzorgketen vereenvoudigen;
•   meer POH (Praktijkondersteuner Huisartsenzorg) jeugd-GGZ;
•   wachtlijsten voor specialistische jeugdzorg aanpakken.

Het Rijk heeft specifiek hiervoor extra middelen beschikbaar gesteld.

Randvoorwaarden en risico's

Een uniforme en krachtige regionale samenwerking is een voorwaarde. Daarnaast kan het lastig zijn om de concrete effecten van de regionale inzet op jeugdzorg te kunnen monitoren. De financiële risico's zijn opgenomen in de risicoparagraaf.

Overige ontwikkelingen

Bovenregionale ontwikkelingen jeugdzorg

JeugdzorgPlus
Gemeenten zijn op grond van de Jeugdwet verplicht kwalitatief en kwantitatief toereikende jeugdhulp in te kopen. Dat geldt ook voor gesloten jeugdhulp. De achttien gemeenten in de regio Noord-Holland Noord hebben daartoe een contract met jeugdhulpaanbieder Horizon, die de locatie Antonius in Bakkum (gemeente Castricum) opende. Het contract loopt op 4 februari 2023 af en kan juridisch gezien niet verlengd worden. Er wordt vanuit de regionale werkgroep een transformatievisie opgesteld. Deze gaat de basis vormen voor het nieuw af te sluiten contract. Doel is de gewenste inhoudelijke doorontwikkeling in de JeugdzorgPlus vanaf 2023 verder vorm te geven. De grootste opdracht ligt bij het voorkomen van instroom in de JeugdzorgPlus en het bevorderen van uitstroom. Een en ander krijgt in 2022 zijn beslag.

Woonplaatsbeginsel
Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt sinds 2015 welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. In het huidige woonplaatsbeginsel wordt er gekeken naar de woonplaats van de gezaghebbende van de jeugdige. Per 1 januari 2022 verandert dit door een wetswijziging en ontstaan er twee scenario’s. Bij ambulante zorg wordt de gemeente waar de jeugdige staat ingeschreven, financieel verantwoordelijk. Bij verblijfszorg moet er gekeken worden bij welke gemeente de jeugdige stond ingeschreven direct voordat het jeugdhulptraject wordt gestart. Deze gemeente blijft financieel verantwoordelijk om alle jeugdhulp te verlenen tot het moment dat er geen zorg met een verblijfscomponent meer wordt geleverd.
Door deze wetswijziging verandert de financiële verantwoordelijkheid in lopende jeugdzorgtrajecten en moet deze in de periode van 1 juli 2021 tot 31 december 2021 opnieuw worden beoordeeld.

Kosten jeugdzorg
In 2021 is in de gemeente Koggenland een gezin komen wonen met meerdere kinderen met complexe problematiek, die buitenshuis jeugdzorg ontvangen. De verwachte jeugdzorgkosten voor deze kinderen zijn zo hoog dat de gemeente Koggenland in aanmerking kan komen voor een (eenmalige) financiële compensatie van de meerkosten. Hiervoor zal de gemeente een aanvraag indienen bij het bovenregionale expertisenetwerk. Het is echter niet duidelijk in hoeverre deze aanvraag zal worden gehonoreerd. Op dit moment is nog niet te voorspellen hoe het vervolgtraject er vanaf 2022 uit zal zien,. Wel zal de gemeente opnieuw rekening moeten houden met hoge kosten voor jeugdzorg. In de begroting is rekening gehouden met € 700.000 extra kosten voor jeugdzorg.

NPO-gelden/corona
De huidige generatie leerlingen verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom is het kabinet gekomen met een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt voor de gemeenten in totaal € 346 miljoen vrijgemaakt (tot en met 2023). De maatregelen zijn gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging. en op het ondersteunen van leerlingen en studenten die het moeilijk hebben. Gemeenten hebben in dit nationale plan een belangrijke rol toebedeeld gekregen bij de voorschoolse educatie en het funderend onderwijs. Zij krijgen extra geld om in samenwerking met het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg, bibliotheken en andere partijen activiteiten aan te bieden, die de vaardigheden van leerlingen op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak aanvullend kunnen stimuleren. De gemeente pakt deze opgave integraal op, in samenwerking met de andere gemeenten in de regio West-Friesland. Op basis van de wensen en behoeften vanuit de gemeenten en het onderwijs zal worden ingevuld hoe genoemde middelen het beste worden ingezet.

Laaggeletterdheid
Met de landelijke bestuurlijke afspraken laaggeletterdheid 2020-2024 (Samen aan de slag voor een vaardig Nederland) hebben gemeenten met ingang van 1 januari 2020 een grotere regierol gekregen bij de aanpak van laaggeletterdheid binnen de beleidsterreinen Sociaal Domein en Onderwijs. In West-Friesland willen wij dat iedere inwoner met onvoldoende basisvaardigheden een kwalitatief en goed passend (taal)aanbod ontvangt, waarmee hij of zij naar eigen vermogen basisvaardigheden kan ontwikkelen om zo volwaardig mogelijk mee te kunnen doen in onze maatschappij. Om dit mogelijk te maken, hebben we er in samenwerking met de West-Friese gemeenten op ingezet de beleidsterreinen volwasseneneducatie, inburgering, participatie, onderwijsachterstanden en armoedebeleid met elkaar te verbinden en dit regionaal vast te stellen in het beleidskader Westfriese aanpak Laaggeletterdheid 2021-2024, en de uitvoeringsplannen die daaruit voortvloeien.  

IHP
In 2021 heeft een extern bureau een Integraal Huisvestings Plan (IHP) voor het onderwijs opgeleverd. Hierin staat hoe de onderwijshuisvesting in onze gemeente ervoor staat en welke scholen toe zijn aan vernieuwing, herbouw of onderhoud. Naar aanleiding van dit IHP zal het college investeringsvoorstellen doen aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2021 08:34:45 met de export van 11/05/2021 08:26:06